Σ΄αυτό το ιστολόγιο θα διαβάσετε εκτός των άλλων και την ιστορία του χωριού Αραχναίο που βρίσκεται στο Νομό Αργολίδας.



Κυριακή 21 Μαΐου 2017

Αγριοι και δολοφόνοι

Είναι συνήθως αυτοκράτορες, επίσκοποι ή πατριάρχες και γυναίκες σύζυγοι ή μητέρες αυτοκρατόρων που εξαγόρασαν την αγιοποίησή τους με «υπηρεσίες», όπως δωρεές, ανέγερση εκκλησιών, ευνοϊκούς νόμους
Η χριστιανική θρησκεία διαθέτει εκατοντάδες άγιους, μάρτυρες-ήρωες, ή ενάρετους φιλάνθρωπους με σπουδαίο έργο που αγιοποιήθηκαν μέσα από το λαό. Ωστόσο πίσω από τα εικονίσματα κρύβονται μερικές φορές δολοφόνοι και εγκληματίες κατά συρροήν που όμως... μετανόησαν ή έγιναν «χορηγοί» της Εκκλησίας που τους αγιοποίησε.
Οι «άγιοι-δολοφόνοι» είναι συνήθως αυτοκράτορες, επίσκοποι ή πατριάρχες και γυναίκες σύζυγοι ή μητέρες αυτοκρατόρων που εξαγόρασαν την αγιοποίησή τους με «υπηρεσίες» όπως δωρεές, ανέγερση εκκλησιών, ευνοϊκούς νόμους. Ο Μέγας Κωνσταντίνος είναι ένας κατά συρροήν δολοφόνος αφού σκότωσε γαμπρό, γιο, εγγονό και τη σύζυγό του μαζί με χιλιάδες θύματα στους πολέμους του. Ο Μέγας Θεοδόσιος βαρύνεται ανάμεσα σε άλλα και με τη Σφαγή του Ιππόδρομου στη Θεσσαλονίκη το 590 μ.Χ. με επτά έως δεκαπέντε χιλιάδες θύματα, όταν μεταξύ των άλλων απαγόρευσε την ομοφυλοφιλία.
Πολλές αγίες, όπως η Ειρήνη η Αθηναία, έχουν σκοτώσει ακόμα και τα παιδιά τους, αλλά έγιναν εικονίσματα. Ο Ιουστινιανός και η Θεοδώρα με μια άλλη σφαγή τριάντα πέντε χιλιάδων στη Στάση του Νίκα είναι επίσης άγιοι. Ακόμα και ο Κύριλλος, ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας της Υπατίας που κομμάτιασαν και έκαψαν «χριστιανοί παρακρατικοί» στην Αλεξάνδρεια.
Αλλοι είναι άγιοι με το σπαθί τους, όπως ο Νικηφόρος Φωκάς που έσφαζε αλλά στο όνομα του Κυρίου. Φυσικά υπάρχουν και... καλοί άγιοι, όπως είναι οι χιλιάδες μάρτυρες, αλλά όπως στη Γη έτσι και στον Παράδεισο δεν υπάρχει δικαιοσύνη. Η αγιοποίηση εγκληματιών πολέμου και «βασανιστών» την εποχή του χριστιανικού «Ιερού Πολέμου» δεν γίνεται δεκτή πάντα από το πλήθος που ξεχωρίζει τους καλούς και τους... κακούς αγίους. Μάλλον κανένας δεν ασχολείται με τον Αγιο Πορφύριο ή τον Αγιο Μεθόδιο και δεκάδες άλλους αγίους της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας που δεν θα διστάσουν πολλές φορές να ξεθάψουν τα κόκαλα των αντιπάλων τους για να τα αναθεματίσουν, να τα μαστιγώσουν και να τα κάψουν.
Η αναγνώριση των αγίων στην αρχή είχε τοπικό χαρακτήρα. Αρκούσε η αναγραφή των αγίων στα μαρτυρολόγια - αγιολόγια, μηνολόγια. Αλλες φορές γινόταν με συνοδική πράξη της Εκκλησίας. Οι προϋποθέσεις κατά τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Νεκτάριο ήταν «Ορθοδοξία άμωμος, αρετή και πίστις μέχρις αίματος και η παρά Θεού επίδειξις σημείων υπερφυών τε και θαυμάτων».
Η «αγιοποίηση» από τη ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία του εκτελεσθέντος από τους μπολσεβίκους τσάρου Νικολάου Β' της δυναστείας των Ρομανόφ δημιούργησε πολλά ερωτήματα. Η αγιοποίηση του Αγίου Νεκταρίου, σαράντα χρόνια μετά το θάνατό του το 1961, προκάλεσε σχόλια και αντιδράσεις. Ποιος αποφασίζει για το ποιος είναι άγιος;
Πολύ συχνά η αγιοποίηση συνδέεται και με άλλα θέματα, όπως το παγκάρι, καθώς η αξία του αγίου είναι ανεβασμένη. Ο περίφημος μητροπολίτης Αττικής Παντελεήμων -που βρέθηκε πάμπλουτος στη φυλακή- ενεπλάκη σε διαμάχη με τις μοναχές του γυναικείου μοναστηριού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Νέα Μάκρη. Το θέμα δεν ήταν η διαχείριση των λειψάνων του θαυματουργού Οσίου Εφραίμ. Ηταν τα έσοδα από τον οβολό των πιστών που προσέρχονται αθρόως καθημερινά στο μοναστήρι προκειμένου να προσκυνήσουν τα λείψανα που αποκαλύφθηκαν έπειτα από όραμα που είδε η άλλοτε ηγουμένη του μοναστηριού.
Η ανακομιδή των λειψάνων είναι απαραίτητη όπως και η πράξη ανακήρυξης ή μια ιδιαίτερη ακολουθία. Αλλά δεν είναι πάντα άγιοι όσοι εμφανίζονται ως άγιοι. Ανάλογα με τον τίτλο τους, άγιος, όσιος, οσιομάρτυς, μέγας, ισαπόστολος, οι χιλιάδες άγιοι ακολουθούν μια διαβάθμιση ανάλογα με τα... αστέρια τους. Αλλά οι πραγματικοί άγιοι -όπως λέει και το σχετικό άσμα- δεν παριστάνουν τον άγιο. Είναι ακόμα και χωρίς φωτοστέφανο.
***
Μέγας Κωνσταντίνος και Αγία Ελένη
Ο Φλάβιος Βαλέριος Κωνσταντίνος, ο Ιλλυριός είναι ο κτίστης της Κωνσταντινούπολης - Νέας Ρώμης. Οταν θέσπισε ως αργία την Κυριακή την αφιέρωσε στον Ηλιο. Ο πεθερός του Μαξιμιανός, που προσπάθησε να δολοφονήσει τον Κωνσταντίνο ενώ εκείνος κοιμόταν, συνελήφθη και λίγο καιρό αργότερα βρέθηκε απαγχονισμένος στο δωμάτιό του. Ο Κωνσταντίνος υποστήριζε σταθερά ότι ο πεθερός του αυτοκτόνησε, ενώ ο Μαξέντιος, ο γιος του Μαξιμιανού, κατηγορούσε τον Κωνσταντίνο για το θάνατο του πατέρα του. Το γιο του τον σκότωσε επειδή πίστευε ότι έχει σχέση με τη μητριά του Φαύστα την οποία με συμβουλή της επίσης Αγίας Ελένης -μητέρας του- δολοφόνησε πετώντας την σε καυτό νερό στα λουτρά. Υστερα σκότωσε το γαμπρό του Μαξιμίνο και τον αντίπαλό του Λικίνιο που είχε καταφύγει ικέτης στη Θεσσαλονίκη.
Το βασικό επιχείρημα των θεωρητικών της Εκκλησίας, που τον τιμά ως άγιο, είναι πως τα εγκλήματά του τα έκανε ως ειδωλολάτρης. Αλλά είχε δει το περίφημο όραμα που τον οδήγησε στο χριστιανισμό -από διώκτης του στο πλάι του Διοκλητιανού- όταν ανέσυρε το πτώμα του Μαξέντιου από τον Τίβερη, το αποκεφάλισε και το κάρφωσε σε ένα παλούκι για να το περιφέρει στους δρόμους της Ρώμης. Ο Μαξέντιος ήταν ο αδελφός της γυναίκας του Φαύστας.
Το περίφημο διάταγμα των Μεδιολάνων, που προέβλεπε ανεξιθρησκία και σταματούσε τους διωγμούς των χριστιανών, υπογράφηκε το 313 μ.Χ. Ο Λικίνιος -που ήταν γαμπρός του- νικήθηκε το 325 μ.Χ. από τον Κωνσταντίνο και το γιο του Κρίσπο. Χάρη στην κόρη του Κωνσταντία, την οποία είχε παντρέψει δεκαοκτάχρονη ακόμη με τον 45άχρονο αντίπαλό του, αρχικά χάρισε στον Λικίνιο τη ζωή του. Στη συνέχεια διέταξε την εκτέλεσή του. Μαζί με το γαμπρό του εκτέλεσε και τον εντεκάχρονο γιο του Λικινιανό.
Πέθανε το 337 και η Ρωμαϊκή Σύγκλητος τον θεοποίησε, ενώ η Εκκλησία τον ονόμασε άγιο, μέγα και ισαπόστολο. Είχε διώξει χριστιανούς -«αρειανούς»- και είχε συλήσει αρχαίους ναούς κι αγάλματα αφαιρώντας το χρυσάφι κα το ασήμι. Η μνήμη του με τη μητέρα του Αγία Ελένη γιορτάζεται στις 21 Μαΐου. Η Καθολική Εκκλησία δεν τον αναγνωρίζει ως άγιο.
Η μητέρα του Κωνσταντίνου ήταν κόρη ξενοδόχου από το Δράπανο Βιθυνίας. Παντρεύτηκε τον ερωτευμένο μαζί της Ιλλυριό αξιωματικό Κωνστάντιο Χλωρό. Μερικές πηγές την αναφέρουν ως «κοινή γυναίκα» που εργαζόταν σε πανδοχείο.
Μετά το γάμο της ακολούθησε το σύζυγό της στις εκστρατείες και το 274, στη σημερινή Νίσσα της Σερβίας, η Ελένη γέννησε το γιο τους, Κωνσταντίνο. Ο γάμος οδηγήθηκε τελικά σε διαζύγιο και ο Κωνσταντίνος μετά το θάνατο του πατέρα του ανακηρύσσεται από τους στρατιώτες στο Γιορκ της Μεγάλης Βρετανίας Καίσαρας. Η μητέρα του ανακηρύσσεται Αυγούστα.
Οι αλλεπάλληλοι φόνοι -γιου, εγγονού, γαμπρού, νύφης- έγιναν με τη συμμετοχή της, αλλά εκείνη έγινε χριστιανή μετά τα εξήντα κι ασχολήθηκε με τη φιλανθρωπία χτίζοντας πτωχοκομεία, νοσοκομεία, ορφανοτροφεία. Το ταξίδι της στην Παλαιστίνη, οι ανασκαφές εκεί και οι πολλές εκκλησίες που έχει χτίσει στην Κύπρο, την Πάρο και τα Ιεροσόλυμα μαζί με την ανεύρεση του Τίμιου Ξύλου την έχουν μυθοποιήσει ως ισαπόστολο και αγία.
Οι ιστορικοί διατηρούν επιφυλάξεις για την ανεύρεση του Τίμιου Σταυρού. Ο Ευσέβιος δεν αναφέρει την ανακάλυψη και ο άγιος Κύριλλος, πατριάρχης Ιεροσολύμων, περιγράφει ότι ο Τίμιος Σταυρός βρίσκεται στα Ιεροσόλυμα το 351 μ.Χ., ενώ η Αγία Ελένη πέθανε το 331 μ.Χ. και δεν αναφέρει ποιος τον βρήκε.
Η Εκατονταπυλιανή χτίστηκε αργότερα από τον Ιουστινιανό, αν και υπήρχε εκεί ένα εκκλησάκι από την Αγία Ελένη. Η κυπριακή θρησκευτική παράδοση θέλει την Ελένη να παγιδεύει σε λάκκο σαράντα διαβόλους και να χτίζει η ίδια εκκλησία στο όνομά της. Μια άλλη εκκλησία στη μονή Τιμίου Σταυρού υπήρχε ήδη όταν έφτασε στην Κύπρο η Ελένη, αλλά αποδίδεται σ' αυτήν επειδή άφησε ένα κομμάτι από το ιερό σχοινί με το οποίο είχαν δέσει τον Χριστό πάνω στο Σταυρό.
Οι δολοφονίες του εγγονού της του Κρίσπου, της νύφης της Φαύστας ξεχάστηκαν. Μερικοί λένε πως η μία από αυτές, της Φαύστας, έγινε κατ' εντολήν της ενώ άλλοι εξετάζουν αν ήταν τότε στη Ρώμη ή όχι. Τα κίνητρά της και η προσχώρηση του γιου της στο χριστιανισμό δεν θεωρούνται από όλους ευγενή και αθώα. Η νέα θρησκεία εξελίσσεται σε μια θρησκευτική βιομηχανία, στην οποία η Αγία Ελένη διαπρέπει ως χορηγός και όχι για την αρετή της.
Η Καθολική Εκκλησία δεν δέχεται τον δολοφόνο αυτοκράτορα ως άγιο, αλλά η Ελένη γιορτάζεται ως αγία στις 18 Αυγούστου. Η Ορθόδοξη Εκκλησία την τιμά μαζί με το γιο της στις 21 Μαΐου.
Τα χρόνια της χριστιανικής τζιχάντ
Για τριακόσια χρόνια η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία συνταράσσεται από τον Ιερό Πόλεμο που άρχισε ουσιαστικά όταν ο Θεοδόσιος καθιέρωσε το «θρίαμβο της ορθοδοξίας» και επέβαλε ως επίσημη υποχρεωτική θρησκεία το χριστιανισμό με τη Δευτέρα Οικουμενική Σύνοδο.
Οι ναοί γκρεμίστηκαν, οι «μάγοι», «μάντεις», ιερείς και «φιλόσοφοι» κάηκαν ζωντανοί μαζί με βιβλία τους. Οι παραβάτες τιμωρούνται με αποκεφαλισμό. Οσοι δεν δέχονται την υποχρεωτική χριστιανική θρησκεία εξορίζονται, στραγγαλίζονται ή -ο φιλόσοφος Σιμωνίδης- καίγονται ζωντανοί.
Το 380 ο Φλάβιος Θεοδόσιος απαγόρευσε -επί ποινή θανάτου- όλες τις άλλες θρησκείες πλην της χριστιανικής. Μοναχοί καίνε και γκρεμίζουν ναούς, πυρπολούν αρχαία ιερά και βιβλία, λιντσάρουν υπόπτους. Τα Ελευσίνια Μυστήρια απαγορεύτηκαν όπως και οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Ποτάμια αίμα κυλάνε σε όλη τη μεγάλη αυτοκρατορία. Η Σφαγή του Ιππόδρομου που ακολούθησε τέλειωσε με δεκαπέντε χιλιάδες κατακρεουργημένα σώματα.
Ο Ιουστινιανός έκλεισε την Ακαδημία των Αθηνών. Η νομοθεσία του προβλέπει να κατασπαράσσονται από θηρία, να καίγονται στην πυρά, να σταυρώνονται ή να ξεσκίζονται με σιδερόνυχα οι καταγινόμενοι την «μαντικήν» και την «ειδωλολατρίαν». Η Ιατρική απαγορεύεται ως «γνώση διαβόλου». Τα συγγράμματα καίγονται υπέρ της αφαίμαξης και των εξορκισμών. Οσοι μελετούν Μαθηματικά καταδικάζονται σε θάνατο. Και η βάπτιση είναι υποχρεωτική.
Οι ποινές είναι αποκεφαλισμός, πυρά, λιθοβολισμός, εκτύφλωση, ακρωτηριασμός και το μεταλλισθήναι - ισόβια καταναγκαστικά έργα στα μεταλλεία. Μετά το πραξικόπημα και τον αποκεφαλισμό του στρατηγού Αλέξιου Βρανά ο αυτοκράτορας Ισαάκιος Αγγελος πρόσταξε να περιαχθούν στους δρόμους της Πόλης το κεφάλι του κι ένα πόδι καρφωμένα σε παλούκια. Ο Αλέξιος Κομνηνός τον ηγέτη των Βογόμιλων τον έβρασε μέσα σε καζάνι και έστειλε ύστερα το πτώμα του στην οικογένειά του σε ένα κοφίνι.
Πολλοί από τους διώκτες των εχθρών της πίστεως αγιοποιήθηκαν. Τα ονόματα των θυμάτων του Ιερού Πολέμου -φιλόσοφοι, γιατροί, ποιητές, μαθηματικοί- χάθηκαν μέσα στα ερείπια των ναών. Ο βυζαντινός μεσαίωνας ήρθε πιο πριν από τον δυτικό. Από το 354 στους «Αποστολικούς Κανόνες» αναφέρεται:
«Απόφευγε όλα τα βιβλία των Εθνικών. Τι χρειάζεσαι τις ξένες συγγραφείς, τους νόμους και τους ψευδοπροφήτες που οδηγούν τους άφρονες μακριά από την πίστη; Τι βρίσκεις να λείπει από τις εντολές του Θεού και το αναζητάς στους μύθους των Εθνικών; Αν επιθυμείς να διαβάζεις ιστορίες έχεις το βιβλίο των Βασιλειών, αν ρητορική και ποιητική έχεις τους Προφήτες, έχεις τον Ιώβ, έχεις τις Παροιμίες, όπου θα βρεις σοφία μεγαλύτερη από κάθε ποιητική και σοφιστική, γιατί αυτά είναι τα λόγια του Κυρίου, του μόνου σοφού».
Η θρησκόληπτη Αγία Θεοδώρα
ΗΘεοδώρα ήταν κόρη αξιωματικού από την Παφλαγονία, θρησκόληπτη όσο και η μητέρα της, η Θεοκτίστη. Ο Θεόφιλος απομάκρυνε την πεθερά του από το παλάτι και την ανάγκασε να πάει σε μοναστήρι όταν διαπίστωσε ότι κατηχούσε τις κόρες του στην εικονολατρία. Μια μέρα ο γελωτοποιός του παλατιού τον φώναξε να του δείξει κάτι. Ηταν η Θεοδώρα σκυμμένη μπροστά σε μια εικόνα να την ασπάζεται. Εξαλλος ο Θεόφιλος μπήκε στο δωμάτιό της και την άκουσε να λέει πως δεν ήταν αυτό που νόμιζε. Τη χρησιμοποιούσε ως καθρέφτη.
Με το θάνατο του Θεόφιλου η Θεοδώρα αναστήλωσε τις εικόνες. Ο πατριάρχης Γραμματικός ως εικονόφιλος μαστιγώθηκε, αναθεματίστηκε και οδηγήθηκε σε μοναστήρι.
Ειρήνη η Αθηναία
Εικονόφιλη σύζυγος του εικονομάχου αυτοκράτορα Λέοντα. Οταν εκείνος πέθανε πρόωρα, ο γιος τους ήταν μόλις δέκα χρόνων. Η Ειρήνη -επίσης αγία- αντί να του παραδώσει την εξουσία, τον τύφλωσε κι εξόρισε τους γιους του Κωνσταντίνου Ε', αφού τους έκοψε τη γλώσσα. Ο γιος της πέθανε μετά την τύφλωση. Υστερα εξέλεξε πατριάρχη με δημοψήφισμα, αποκατέστησε τις σχέσεις με τον Πάπα και οργάνωσε οικουμενική σύνοδο στη Νίκαια με τρακόσιους πενήντα επισκόπους.


Ο Αγιος Μεθόδιος
Οπατριάρχης Μεθόδιος αναθεμάτισε τον αυτοκράτορα Θεόφιλο αλλά η αγία -πλέον- σύζυγός του Θεοδώρα ζήτησε να εξαιρεθεί ο νεκρός σύζυγός της από το ανάθεμα καθώς είχε μετανοήσει. Ο άγιος το δέχτηκε και της έδωσε έγγραφη απαλλαγή, ένα συγχωχάρτι πριν τα ανακαλύψει η δυτική Εκκλησία. Το θεοκρατικό κράτος είχε έρθει. Η αναστήλωση των εικόνων έγινε με μια λαμπρή τελετή που γιορτάζεται ακόμα σήμερα την πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Μια εκστρατεία κατά των Παυλικιανών στη Μικρά Ασία είχε εκατό χιλιάδες θύματα.
Ο εικονόφιλος Ιωάννης ο Γραμματικός δεν θα βρει ησυχία ούτε στο Μοναστήρι όπου τον εξόρισαν, στη Μονή Κλειδίου στον Βόσπορο. Κατηγορήθηκε ότι έξυσε τα μάτια του Χριστού από μια εικόνα του Χριστού στο μοναστήρι και τιμωρήθηκε από τη Θεοδώρα με διακόσιες μαστιγώσεις. Ο Συμεών ο Μάγιστρος, που τον αναφέρει ως κατασκευαστή χρωματιστών ρούχων, τον τύφλωσε κιόλας. Οταν πέθανε ο Ιωάννης, ξέθαψαν τα κόκαλα του Ιωάννη και του Κωνσταντίνου Ε', τα μαστίγωσαν στον Ιππόδρομο και τα έκαψαν.
Η μνήμη του γιορτάζεται στις 14 Ιουνίου.
Ο Μέγας Φώτιος
ΟΜέγας Φώτιος θα γίνει πατριάρχης το 858 με μια απίστευτη ίντριγκα ανεβαίνοντας τα σκαλιά της ιεραρχίας μέσα σε πέντε μέρες. Στις 20 εκάρη μοναχός, στις 21 διορίστηκε αναγνώστης, στις 22 υποδιάκονος, στις 23 διάκονος και την 24η -παραμονή Χριστουγέννων και μέρα εκλογής του νέου πατριάρχη- πρεσβύτερος.
Οταν ο ευεργέτης του ο Βάρδας δολοφονήθηκε, ο Φώτιος έστειλε μια επιστολή στο δολοφόνο ανιψιό τού Μιχαήλ γεμάτη χαρά που σώθηκε από έναν άνθρωπο τόσο ταπεινό και αχάριστο. Η τιμωρία του ήταν δίκαιη. Ο νέος πατριάρχης δεν παρέλειψε να γράψει πόσο σημαντικό θεωρεί τον ίδιο.
Οι διεθνείς δολοπλοκίες του οδήγησαν στο πρώτο Σχίσμα μεταξύ των δυο Εκκλησιών Ανατολής και Δύσης όταν αναθεμάτισε τον Πάπα. Τον Σεπτέμβριο του 867 ο Μιχαήλ δολοφονήθηκε. Ο Φώτιος εξορίστηκε. Ο Ιγνάτιος επανήλθε στο θρόνο του. Ο παρακοιμώμενος Βασίλειος ο Α' -που δολοφόνησε με άλλους συνωμότες τον Βάρδα και τον Μιχαήλ, τον συναυτοκράτορα- ανέβηκε στο θρόνο ως ο πρώτος της Μακεδονικής Δυναστείας. Ο Βασίλειος επανέφερε τον Φώτιο.
Ανακηρύχθηκε άγιος της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και η μνήμη του τιμάται στις 6 Φεβρουαρίου.
Χρονολόγιο
* 324 Ο Κωνσταντίνος λεηλατεί το Μαντείο του Απόλλωνος στη Μίλητο και θανατώνει με βασανιστήρια όλους τους ιερείς του με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Στο όρος Αθως καταστρέφονται τα ελληνικά Ιερά.
* 364 Στα χρησιμοποιούμενα βασανιστήρια κατά των Εθνικών προστίθεται ο κατακομματιασμός με σιδερένια άγκιστρα.
* 365 Εδικτο απαγορεύει στους Εθνικούς αξιωματικούς να διατάσσουν χριστιανούς στρατιώτες. Καίγονται βιβλία και οι συγγραφείς ρίχνονται στις φυλακές. Πολλοί καίγονται ζωντανοί, αποκεφαλίζονται ή στραγγαλίζονται ύστερα από φρικτά βασανιστήρια, όπως ο φιλόσοφος Σιμωνίδης.
* 380 Ο αυτοκράτωρ Φλάβιος Θεοδόσιος απαγορεύει όλες τις θρησκείες πλην της χριστιανικής.
* 387 Εις θάνατον καταδικάζονται ακόμη και όσοι απλώς μελετούν βιβλία σχετικά με την επιστήμη των Μαθηματικών.
* 389 Πλήθη μοναχών καταστρέφουν αγάλματα, βωμούς και ιερά, λιντσάρουν Εθνικούς και καίνε βιβλιοθήκες. Ο όχλος διαπομπεύει και λιθοβολεί ιερείς.
* 392 Οι «διωγμίτες» εισβάλλουν στη Σαμοθράκη και σφάζουν τους ιερείς των Καβείριων Μυστηρίων. Καταστροφή του Μαντείου του Αμμωνος Διός στην Αφυτο της Χαλκιδικής. Στις αίθουσες των δικαστηρίων «κυλούν ρυάκια αίματος», γράφει ο Λιβάνιος.
* 396 Οι Εθνικοί ιερείς στερούνται όλων των προνομίων τους και τους απαγορεύεται να ιερουργούν.
* 409 Η Ρωμαϊκή Εθνική Θρησκεία περνά έκτοτε οριστικώς στην παρανομία όπως και η Αστρολογία.
* 415 Λίγο πριν από το Πάσχα, η Εθνική φιλόσοφος Υπατία δολοφονείται από τον χριστιανικό όχλο της Αλεξάνδρειας που την έκοψε κομμάτια και την έκαψε.
* 528 Καταργούνται οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Οι εξεγέρσεις των Ελλήνων πνίγονται στο αίμα με σαράντα χιλιάδες νεκρούς. Υποχρεωτική βάπτιση με διάταγμα του Ιουστινιανού.
* 529 Κλείνει η Ακαδημία των Αθηνών. Οι επτά τελευταίοι διδάσκαλοι καταφεύγουν στον βασιλιά των Περσών Χοσρόη.
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=444281


ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΙΟΥΔΑΙΟΦΟΡΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΚΑΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΠΟΤΕ


 
ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΙΟΥΔΑΙΟΦΟΡΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΚΑΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΠΟΤΕ
ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ ΜΕΝ ΟΥΝ ΟΤΙ ΕΝ ΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΕΑΥΤΟΥ ΥΠΑΤΕΙΑ

ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΕΚΤΗΝ ΚΑΙ ΕΙΚΑΔΑ ΤΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ ΜΗΝΟΣ,
ΕΝ ΤΗ ΠΕΡΣΩΝ ΧΩΡΑ, ΤΟΝ ΒΙΟΝ ΚΑΤΕΛΥΣΕΝ .
alt
[Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΣΧΟΛΑΣΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΠΩΣ ΚΑΘΩΣ Ο ΕΦΙΠΠΟΣ ΒΑΣΙΛΕΑΣ ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΙ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΑΟΠΛΟΣ], « ...;ΕΚ ΤΟΥ ΑΦΑΝΟΥΣ ΦΕΡΕΤΑΙ ΑΚΟΝΤΙΟ ΚΑΤ΄ ΑΥΤΟΥ ...;ΦΟΝΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟΝ. ΚΑΘΩΣ ΔΕ ΗΤΑΝ ΑΔΗΛΟ ΠΟΙΟΣ ΤΟΝ ΕΙΧΕ ΣΚΟΤΩΣΕΙ, ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ, ΠΟΛΛΟΙ ΟΜΩΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΙΚΕΙΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ. Ο ΚΑΛΛΙΣΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΙΣΤΟΡΗΣΕ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΥΤΑ ΣΕ ΗΡΩΪΚΟ ΜΕΤΡΟ, ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΦΗΜΟΛΟΓΗΘΗΚΕ ΠΩΣ ΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΔΑΙΜΟΝΙΟ, ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΕΙΠΕ "ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ" Ή ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΕΤΣΙ ...;»
ΠΗΓΗ: ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΣΧΟΛΑΣΤΙΚΟΣ - "ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ", ΙΙΙ, 21, 41.



«ΕΧΕΙ ΓΡΑΦΤΕΙ ΣΤΟΝ ΒΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΟ ΤΟΝ ΜΑΘΗΤΗ ΚΑΙ ΔΙΑΔΟΧΟ ΑΥΤΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΟΤΙ Ο ΟΣΙΟΣ [Μ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ] ΣΤΕΚΟΤΑΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΟΠΟΥ ΗΤΑΝ ΚΑΙ Η ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΑΟΙΔΙΜΟΥ ΜΑΡΤΥΡΟΣ ΜΕΡΚΟΥΡΙΟΥ. [Ο Μ. Β.] ΑΙΤΟΥΣΕ ΤΟΝ ΦΟΝΟ ΤΟΥ ΑΘΕΩΤΑΤΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΑΤΟΥ ΤΥΡΑΝΝΟΥ ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ. ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΕΙΧΕ ΜΙΑ ΜΥΗΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: ΑΦΟΥ ΠΡΟΣ ΣΤΙΓΜΗΝ Ο ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΘΗΚΕ ΕΠΑΝΗΛΘΕ ΣΥΝΤΟΜΑ ΜΕ ΤΟ ΔΟΡΥ ΝΑ ΣΤΑΖΕΙ ΑΙΜΑ.»
ΠΗΓΗ: ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ - "ΛΟΓΟΙ ΤΡΕΙΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ"



« ...;ΑΛΛ΄ΕΙΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΤΕ ΑΓΓΕΛΟΣ ΩΘΗΣΕ ΤΟ ΞΙΦΟΣ, ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΕΡΟ ΟΤΙ ΤΟ ΕΠΡΑΞΕ ΥΠΗΡΕΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΘΕΙΟ ΝΕΥΜΑ. ΛΕΝΕ ΔΕ ΟΤΙ ΔΕΧΟΜΕΝΟΣ ΤΟ ΠΛΗΓΜΑ [Ο ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ] ΓΕΜΙΣΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΜΕ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΡΙΧΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΑΝΕΦΩΝΗΣΕ "ΝΕΝΙΚΗΚΑΣ ΓΑΛΙΛΑΙΕ", ΟΜΟΛΟΓΩΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΤΗΝ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΒΛΑΣΦΗΜΙΑ.»
ΠΗΓΗ: ΘΕΟΔΩΡΗΤΟΣ ΚΥΡΡΟΥ "ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ", ΙΙΙ, 20.


«ΚΑΘΩΣ ΑΡΧΙΣΕ ΣΚΛΗΡΗ ΜΑΧΗ, ΞΑΦΝΙΚΑ ΒΙΑΙΟΣ ΑΝΕΜΟΣ ΚΑΛΥΨΕ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΜΕ ΣΥΝΝΕΦΑ ΚΑΙ ΣΗΚΩΘΗΚΕ ΠΟΛΛΗ ΣΚΟΝΗ. ΜΕΣΑ ΔΕ Σ΄ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΙΠΠΕΑΣ ΧΤΥΠΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΕΑ ΜΕ ΤΟ ΔΟΡΥ ...;

...;ΟΙ ΔΙΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΑΥΤΑ, ΣΥΜΦΩΝΩΝΤΑΣ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΑΛΗΘΙΝΑ ΑΝΑΓΓΕΛΘΗΚΕ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΕ ΜΙΑ ΘΕΟΜΗΝΙΑ ...; ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΣ, (ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΣΙΚΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ, ΟΤΑΝ [Ο ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ] ΑΠΕΙΛΟΥΣΕ ΚΑΙ ΕΝΕΠΑΙΖΕ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΟΤΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΘΑ ΚΑΚΟΜΕΤΑΧΕΙΡΙΖΟΤΑΝ ΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΤΙΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΘΕΙ 'Ο ΤΟΥ ΤΕΚΤΟΝΟΣ ΥΙΟΣ' [ΙΗΣΟΥΣ-ΓΙΑΧΒΕ]). ΠΡΟΦΗΤΕΥΣΕ ΛΟΙΠΟΝ Ο ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΣ ΑΝΔΡΑΣ: "ΑΥΤΟΣ 'Ο ΤΟΥ ΤΕΚΤΟΝΟΣ ΥΙΟΣ' [ΜΑΡΑΓΚΟΣ] ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΙ ΦΕΡΕΤΡΟ ΘΑΝΑΤΟΥ.

...;ΑΛΛΑ ΚΑΙ [Ο ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ] ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΤΟ ΑΙΤΙΟ ΤΗΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ. ΛΕΓΕΤΑΙ[!] ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΛΑΒΩΘΗΚΕ, ΕΞΑΚΟΝΤΙΖΟΝΤΑΣ ΑΙΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΗΓΗ ΤΟΥ ΘΕΩΡΗΣΕ ΥΠΑΙΤΙΟ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΦΑΓΗ ΤΟΥ.»
ΠΗΓΗ: ΕΡΜΕΙΑΣ ΣΩΖΟΜΕΝΟΣ - "ΕΚΚΛΗΣΙΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ", 6, 1, 13.



«ΚΑΘΩΣ ΠΕΡΙΦΕΡΟΤΑΝ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ, ΠΛΗΓΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΔΟΡΥ ΚΑΙ ΕΒΓΑΛΕ ΜΙΑ ΚΡΑΥΓΗ. ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΑΙΜΑ ΕΡΡΑΝΕ ΤΟΝ ΑΕΡΑ, ΛΕΓΟΝΤΑΣ "ΝΙΚΗΣΕΣ ΧΡΙΣΤΕ, ΠΑΡΕ ΝΑ ΧΟΡΤΑΣΕΙΣ ΝΑΖΩΡΑΙΕ!" ΚΑΙ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΑΥΤΑ ΒΓΗΚΕ Η ΜΙΑΣΜΕΝΗ ΤΟΥ ΨΥΧΗ, ΕΧΟΝΤΑΣ ΠΡΩΤΑ ΔΥΣΦΗΜΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥ ΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ ΑΠΟΚΑΛΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΚΑΙ ΠΛΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΨΕΥΤΕΣ.»
ΠΗΓΗ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΕΔΡΗΝΟΣ "ΣΥΝΟΨΙΣ ΙΣΤΟΡΙΩΝ", 1, 20.



«ΑΧ, ΤΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΦΟΡΑ [Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ] ΠΟΥ ΧΤΥΠΗΣΕ, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΗ ΓΗ ΤΩΝ ΑΧΑΙΩΝ, ΜΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΠΟΥ ΟΡΙΖΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΩΝ ΡΩΜΑΙΩΝ. ΙΣΩΣ ΒΕΒΑΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΗ ΓΗ ΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ...;

...;ΠΑΕΙ, ΕΠΑΨΕ ΠΙΑ ΝΑ ΔΟΞΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΛΟ! ΤΩΡΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΠΑΝΩ ΧΕΡΙ ΟΙ ΦΑΤΡΙΕΣ ΤΩΝ ΚΑΘΑΡΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΚΟΛΑΣΤΩΝ. ΚΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ, ΠΟΥ ΣΤΕΚΟΝΤΑΝ ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΑ, ΑΛΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΚΙΟΛΑΣ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ, ΚΙ ΑΛΛΟΙ ΟΠΟΥ ΝΑ΄ΝΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ...;

...;ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, ΑΝΟΙΞΕ ΔΡΟΜΟΣ ΦΑΡΔΥΣ ΚΑΙ ΠΟΡΤΕΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΟΣΙΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΣ. ΤΕΙΧΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΙΑ ΠΟΥΘΕΝΑ.

...;ΠΟΙΟΣ ΣΦΥΡΗΛΑΤΗΣΕ ΤΗ ΛΟΓΧΗ ΕΚΕΙΝΗ ΠΟΥ ΕΦΤΑΣΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΣΟ ΚΑΚΟ; ΠΟΙΟΣ ΘΕΟΣ ΕΣΤΕΙΛΕ ΚΑΤΑΠΑΝΩ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΟΝ ΤΟΛΜΗΡΟ ΚΑΒΑΛΑΡΗ; ΠΟΙΟΣ ΝΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΕ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΤΗΝ ΑΙΧΜΗ ΤΟΥ ΔΟΡΑΤΟΣ; Ή ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΕΦΤΑΙΓΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΘΕΟΣ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ Η ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΠΡΟΘΥΜΙΑ, ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΚΑΝΕ ΝΑ ΤΡΕΧΕΙ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΝΕΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΝΩΘΡΟΥΣ ...;

...;ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΟΤΑΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΑΣΠΙΔΑ, ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΚΟΜΑ, ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΘΡΗΝΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΠΕΦΤΑΝ ΤΑ ΟΠΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ...;

...;ΤΩΡΑ, ΛΟΙΠΟΝ, ΜΙΛΩ, ΟΠΩΣ ΘΑ ΜΙΛΗΣΩ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΔΙΚΗΣΩ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ. Ο ΚΟΣΜΟΣ Θ΄ ΑΚΟΥΣΕΙ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΜΟΥ, ΟΜΩΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΖΕ ΤΙΣ ΝΙΚΕΣ ΜΠΗΚΕ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ, ΣΚΟΤΩΝΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΩΡΑΙΕΣ ΚΑΙ ΕΥΓΕΝΕΙΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΟΣ.»
ΠΗΓΗ: ΛΙΒΑΝΙΟΣ "ΘΡΗΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΑΝΟ", ΕΚΔΟΣΕΙΣ θύραθεν.



ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ Ο ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ, ΞΑΠΛΩΜΕΝΟΣ ΣΤΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ, ΑΠΕΥΘΥΝΟΤΑΝ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΒΕΒΛΗΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΛΙΨΗ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΛΟΓΙΑ:

«ΗΡΘΕ ΤΕΛΙΚΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ Η ΣΤΙΓΜΗ, ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ, Ν΄ ΑΦΗΣΩ ΑΥΤΗ ΤΗ ΖΩΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ, ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΖΗΤΗΣΗ, ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΣ ΣΤΗ ΦΥΣΗ, ΣΑΝ ΕΝΑΣ ΤΙΜΙΟΣ ΟΦΕΙΛΕΤΗΣ. ΔΕΝ ΘΛΙΒΟΜΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ (ΟΠΩΣ ΙΣΩΣ ΘΑ ΝΟΜΙΖΑΝ ΜΕΡΙΚΟΙ), ΓΙΑΤΙ ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΣ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΔΟΞΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΙΟ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΨΥΧΗ ...;

...;ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΕΠΟΥΡΑΝΙΟΙ ΘΕΟΙ ΧΑΡΙΣΑΝ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΝΑΡΕΤΟΥΣ, ΣΑΝ ΝΑ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟ ΜΙΑ ΥΠΕΡΤΑΤΗ ΑΜΟΙΒΗ.

ΕΜΕΝΑ ΜΟΥ΄ΔΩΣΑΝ ΤΟ ΧΑΡΙΣΜΑ Ν΄ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΚΥΠΤΩ ΠΟΤΕ ΟΥΤΕ ΝΑ ΑΥΤΟΤΑΠΕΙΝΩΝΟΜΑΙ ΓΙΑΤΙ Η ΠΕΙΡΑ Μ΄ ΕΧΕΙ ΔΙΔΑΞΕΙ ΟΤΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΑΔΥΝΑΜΟΙ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΘΛΙΨΗ ΕΝΩ, ΑΝΤΙΘΕΤΑ, ΤΗ ΝΙΚΟΥΝ ΟΣΟΙ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΠΡΟΣΠΑΘΩΝΤΑΣ.

ΔΕ ΜΕΤΑΝΙΩΝΩ ΓΙΑ Ο,ΤΙ ΕΚΑΝΑ ΚΑΙ ΔΕ ΒΑΣΑΝΙΖΟΜΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΚΑΝΕΝΟΣ ΣΟΒΑΡΟΥ ΑΜΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΕΧΩ ΔΙΑΠΡΑΞΕΙ ΕΙΤΕ ΟΤΑΝ ΗΜΟΥΝ ΕΞΟΡΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΖΟΥΣΑ ΣΤΗΝ ΑΦΑΝΕΙΑ ΕΙΤΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΡΗΣΗ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ. ΚΡΑΤΗΣΑ, ΝΟΜΙΖΩ, ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΟΥ ΑΜΟΛΥΝΤΗ, ΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΣ ΟΤΙ Η ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΥΓΓΕΝΕΥΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ. Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΟΥ ΥΠΗΡΞΕ ΜΕΤΡΙΟΠΑΘΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑ Ή ΑΠΕΦΥΓΑ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΠΑΝΤΑ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΩΡΙΜΗ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΗ ΣΚΕΨΗ. ΟΜΩΣ Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΔΕΝ ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΣΤΕΨΕΙ ΤΙΣ ΚΑΛΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ, ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΝΩΤΕΡΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΕΞΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΑ.

...;ΚΑΙ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΝΑ ΟΜΟΛΟΓΗΣΩ ΟΤΙ ΧΑΡΗ ΣΕ ΜΙΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ, ΞΕΡΩ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΟΥ ΝΑ ΠΕΘΑΝΩ ΑΠΟ ΣΙΔΕΡΟ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΙΟΥΣ ΘΕΟΥΣ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΠΕΤΡΕΨΑΝ ΝΑ ΠΕΘΑΝΩ, ΟΧΙ ΣΑΝ ΘΥΜΑ ΣΚΟΤΕΙΝΩΝ ΔΟΛΟΠΛΟΚΙΩΝ ΟΥΤΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΝΟΥΣ ΜΙΑΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΟΥΤΕ ΣΑΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ, ΑΛΛΑ ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΦΩΣ, ΣΤΟ ΑΠΟΓΕΙΟ ΜΙΑΣ ΕΝΔΟΞΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ. ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΠΡΙΝ ΕΡΘΕΙ Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΑΙ ΔΕΙΛΟΣ Μ΄ ΕΚΕΙΝΟΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ Ν΄ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΟΤΑΝ ΦΤΑΝΕΙ Η ΣΤΙΓΜΗ.

...;ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΕΚΛΑΙΓΑΝ. ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ, Ο ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ ΕΔΕΙΞΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Σ΄ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΑΛΩΣΕ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΑΝΑΞΙΟ ΝΑ ΘΡΗΝΟΥΝ ΕΝΑΝ ΗΓΕΜΟΝΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΕ ΝΑ ΕΝΩΘΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΚΑΙ Τ΄ ΑΣΤΕΡΙΑ ...;»
ΠΗΓΗ: ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ ΑΜΜΙΑΝΟΣ ΜΑΡΚΕΛΙΝΟΣ, "ΤΟ ΤΕΛΟΣ", ΕΚΔΟΣΕΙΣ θύραθεν.



ΕΝΑΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΠΟΤΕ


ΜΙΑ ΥΠΟΘΕΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤ&Ν ΥΠΟ ΤΥΠΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΕΔΙΚΤΟ "ΠΕΡΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ" (LOEB, ΕΠΙΣΤΟΛΗ Νο.69, TLG, ΕΠΙΣΤΟΛΗ 61c) ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ ΣΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ. ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΕΙΝΑΙ ΑΦ΄ΕΝΟΣ ΤΟ ΕΝ ΛΟΓ& ΕΔΙΚΤΟ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ, ΑΦ΄ΕΤΕΡΟΥ ΟΙ ΔΥΟ ΣΤΗΛΙΤΕΥΤΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ.
ΣΗΜΕΙ&ΤΕΟΝ ΟΤΙ Ο ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΕΚΣΦΕΝΔΟΝΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΜΥΔΡΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ: ...;ΕΙΣ ΕΚΕΙΝΟΝ [ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΑΝΟ] Η ΑΡΜΟΖΟΥΣΑ ΤΙΜ&ΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΟΛΑΣΘΕΙ ΜΕ ΛΟΓΟ [ΤΟΥΣ ΣΤΗΛΙΤΕΥΤΙΚΟΥΣ Α΄ & Β΄] ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ, ΠΟΥ ΕΝ& ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΟΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΙΚΟΥΣ, ΣΑΝ ΝΑ ΗΤΑΝ ΔΙΚΟΙ ΤΟΥ ΤΟΥΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ ΣΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΣ ΠΟΛΥ ΠΑΡΑΛΟΓΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ, ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ, ΟΠ&Σ ΝΟΜΙΖΕ, ΗΤΑΝ Ο ΠΙΟ ΛΟΓΙΟΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ.

ΣΤΗΛΙΤΕΥΤΙΚΟΣ Α΄ § 4

ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ: ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ Η Σ&ΣΤΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΥΤΕΛΗΣ ΕΥΡΥΘΜΙΑ Τ&Ν ΛΕΞΕ&Ν ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΛ&ΣΣΑΣ, ΑΛΛΑ Η ΥΓΙΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΟΡΘΑ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ.

ΕΠΙΣΤ. 61c και σε όλα τα εξής

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ : ...;ΚΑΚΟΠΡΟΑΙΡΕΤΑ ΑΛΛΑΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΗΓΟΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΟΚΟΥΝ, ΛΕΣ ΚΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΗΤΑΝ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΣ ΓΛ&ΣΣΑΣ, ΚΑΙ ΓΙ΄ ΑΥΤΟ, ΣΑΝ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΛΕΦΤΕΣ ΞΕΝΟΥ ΑΓΑΘΟΥ ΜΑΣ ΣΤΕΡΗΣΕ ΤΟΝ ΛΟΓΟ.

ΣΤΗΛΙΤΕΥΤΙΚΟΣ Α΄ § 5

[ΒΕΒΑΙΑ Ο ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΟΤΙ Η ΔΙΕΝΕΞΗ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΘΑ ΜΙΛΟΥΣΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙ ΟΤΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΕΜΠΕΡΙΕΙΧΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ ΕΚΦΑΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΜΕ ΚΙΝΗΤΗΡΙΑ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗ ΘΕΪΚΗ ΠΝΟΗ].
ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ: ...;ΘΕ&Ρ& ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΡΜΟΣΤΟ ΟΙ [ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ] ΕΡΜΗΝΕΥΤΕΣ Τ&Ν ΕΡΓ&Ν Τ&Ν ΕΛΛΗΝ&Ν ΣΥΓΓΡΑΦΕ&Ν ΝΑ ΠΕΡΙΦΡΟΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ ΠΟΥ ΑΥΤΟΙ ΤΙΜΟΥΝ. ΕΠΕΙΔΗ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΒΡΙΣΚ& ΑΝΑΡΜΟΣΤΟ, ΛΕ& ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ [ΟΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΙ] ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΑΣΤΡΟΦΗ Τ&Ν ΝΕ&Ν. ΤΟΥΣ ΔΙΝ& ΟΜ&Σ ΤΟ ΔΙΚΑΙ&ΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ. ΑΣ ΜΗΝ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕ&ΡΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ. ΕΑΝ ΟΜ&Σ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ, ΑΣ ΤΑ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΚΑΤ΄ ΑΡΧΗΝ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΚΙ ΑΣ ΠΕΙΘΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΟΥΤΕ Ο ΟΜΗΡΟΣ ΟΥΤΕ Ο ΗΣΙΟΔΟΣ ΟΥΤΕ ΑΥΤΟΙ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΠΕΞΗΓΟΥΝ, ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΗΘΟΥΝ ΓΙΑ ΑΣΕΒΕΙΑ, ΓΙΑ ΤΡΕΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΛΑΝΗ ΣΤΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΗ.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ: ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ, ΛΕΓΕΙ [Ο ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ] ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΟΓΟΙ, ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙ&ΜΑ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ. ΣΕ ΕΣΑΣ ΔΕ [ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ] ΑΝΗΚΕΙ Η ΑΠΕΡΙΣΚΕΨΙΑ ΚΑΙ Η ΑΜΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ "ΠΙΣΤΕΨΕ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΣΑΣ. Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΛΟΓΟΣ [ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ Ο ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ] ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΗ ΔΥΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΣΕ ΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΛΕΧΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΘΕΟΦΟΡΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ, ΑΛΛΑ Η ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΕΚΕΙΝ&Ν ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ, Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΛΟΓΙΚΗ Ή ΑΝΤΙΛΟΓΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ.

ΣΤΗΛΙΤΕΥΤΙΚΟΣ Α΄ § 102

...;ΕΣΤ& ΔΕ ΟΤΙ ΚΑΙ ΤΟΥΤΟ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΠΡΟΣΒΛΗΤΟ. Π&Σ ΟΜ&Σ ΘΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΕΣΥ ΟΤΙ ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΣΟΥ ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ; ...;ΜΕ ΠΟΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΘΑ ΤΟ ΔΙΔΑΞΕΤΕ ΑΥΤΟ; ...;ΔΙΟΤΙ ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΝΗΚΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙ&ΜΑ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ ΛΕΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΑΥΤΟ;

ΣΤΗΛΙΤΕΥΤΙΚΟΣ Α΄ § 103

ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ: ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΟΣΟΙ ΘΕ&ΡΟΥΝ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΤΟΙ ΣΕ ΟΣΑ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΡΥΒΟΥΝ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΟΥΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΝΤΑΙ ΣΕ ΟΣΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΒΙΟ ΤΟΥΣ. ...;ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΛ&ΣΣΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΗΘΗ.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ (ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΑΝΟ) : ΜΑΣ ΣΤΕΡΗΣΕ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΕΠΕΙΔΗ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΤΗΣ ΑΣΕΒΕΙΑΣ ΛΕΣ ΚΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗΝ ΚΟΜΨΟΤΗΤΑ Τ&Ν ΛΕΞΕ&Ν ΚΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΓΝ&ΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΙΣΜΟΥΣ.

ΣΤΗΛΙΤΕΥΤΙΚΟΣ Α΄ § 5

ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ: ΟΠΟΙΟΣ ΑΛΛΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΚΙ ΑΛΛΑ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΑΠΕΧΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΟΣΟ ΚΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΗΘΙΚΟΣ ΑΝΘΡ&ΠΟΣ.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ: ΚΑΘΕ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΔΙΑΙΡΕΙΤΑΙ ΣΕ ΔΥΟ ΜΕΡΗ, ΕΝΝΟ& ΤΗΝ ΘΕ&ΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ. ΚΑΙ Η ΜΕΝ ΘΕ&ΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝ&ΤΕΡΗ ΑΛΛΑ ΔΥΣΑΠΟΔΕΙΚΤΗ, Η ΔΕ ΠΡΑΞΗ ΥΠΟΔΕΕΣΤΕΡΗ ΑΛΛΑ ΧΡΗΣΙΜΟΤΕΡΗ. ΣΕ ΕΜΑΣ ΔΕ ΕΥΔΟΚΙΜΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, ΔΙΟΤΙ ΤΗΝ ΘΕ&ΡΙΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΛΛΗ Ζ&Η ΤΗΝ ΔΕ ΠΡΑΞΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΓΜΑ ΤΗΣ ΘΕ&ΡΙΑΣ.

ΣΤΗΛΙΤΕΥΤΙΚΟΣ Α΄ § 113
ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΗΣΙΟΝ ΕΚΕΙΝΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ.

ΣΤΗΛΙΤΕΥΤΙΚΟΣ Α΄ § 123

[ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΤΟΥ ΤΗΝ ΕΚΦΡΑΖΕΙ Ο ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΑΥΤΟ ΕΡΓΟ ΜΙΛ&ΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΙΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ Τ&Ν ΕΛΛΗΝ&Ν]:

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ: ΑΣ ΠΡΟΣΕΛΘΕΙ ΚΙ Ο ΟΡΦΕΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΘΑΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΜΑ ΠΟΥ ΕΛΚΥΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΑΣ ΑΝΤΗΧΗΣΟΥΝ ΣΤΟΝ ΔΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΣΙΑ ΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΟΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ:

ΖΕΥ ΕΝΔΟΞΕ, ΜΕΓΙΣΤΕ Τ&Ν ΘΕ&Ν,
ΚΑΤΡΑΚΥΛΥΜΕΝΕ ΣΤΗΝ ΚΟΠΡΙΑ,
ΚΟΠΡΙΑ ΠΡΟΒΑΤ&Ν ΙΠΠ&Ν ΚΑΙ ΗΜΙΟΝ&Ν.

&ΣΤΕ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ - ΝΟΜΙΖ& - ΝΑ ΔΕΙΧΘΕΙ ΤΟ ...; Ζ&ΟΓΟΝΟ ΚΑΙ Ζ&ΟΠΟΙΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ.
ΣΤΗΛΙΤΕΥΤΙΚΟΣ Α΄ § 115

...;ΝΑ ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΑΛΛΟΤΕ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΣΟΥ ΟΡΦΕ&Σ.

ΣΤΗΛΙΤΕΥΤΙΚΟΣ Β΄ § 31
...;ΠΟΥ ΔΕ ΘΑ ΒΑΛΕΙΣ ΤΟΝ ΟΜΗΡΟ, ΤΟΝ ΜΕΓΑ Τ&Ν ΘΕ&Ν ΣΟΥ Κ&Μ&ΔΙΟΓΡΑΦΟ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΟΠΟΙΟ; ΔΙΟΤΙ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΘΑ ΤΑ ΒΡΕΙΣ ΣΤΑ ΘΑΥΜΑΣΙΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΟΥ, ΑΛΛΑ ΜΕΝ ΑΞΙΑ ΣΥΜΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΞΙΑ ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ.
ΣΤΗΛΙΤΕΥΤΙΚΟΣ Α΄ § 116

ΑΣ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΤΙ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΣΕ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΜΕΝ ΟΙ ΔΑΙΜΟΝΕΣ, ΜΕ ΤΙ ΔΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΕΙ ΕΜΑΣ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ.

ΣΤΗΛΙΤΕΥΤΙΚΟΣ Β΄ § 36
...;ΓΙΑΤΙ ΓΝ&ΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΠΟΥ ΜΕΤΡΟΥΜΕ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΡΗΘΟΥΜΕ (ΜΑΤΘΑΙΟΣ 7,2/ΜΑΡΚΟΣ 4,24).

ΣΤΗΛΙΤΕΥΤΙΚΟΣ Β΄ § 37


[ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΣΤΗΛΙΤΕΥΤΙΚΟΥ]:

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ: ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΘΕΟΙ ΚΑΤΑΚΡΗΜΝΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΜΕ ΚΑΘΕ ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ ΔΙΟΤΙ ΕΠΙ ΠΟΛΥ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥΣ ΕΞΑΠΑΤΗΣΑΝ ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ Τ&ΡΑ ΑΠΕΚΑΛΥΦΘΗ Η ΑΠΑΤΗ. ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΧΘΕΣ ΗΤΑΝ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗΣ, ΣΗΜΕΡΑ ΕΓΙΝΕ ΥΒΡΙΣΤΗΣ. ΤΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΖΗΤΟΥΜΕ;
ΣΤΗΛΙΤΕΥΤΙΚΟΣ Β΄ § 37


ΑΥΤΑ ΛΕΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙ&ΜΑ ΝΑ ΟΜΙΛΟΥΜΕ [ΒΕΒΑΙ&Σ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΕ ΑΥΤΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΑΝΟ] ΣΥΜΦ&ΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΚΙ ΑΞΙΟΘΑΥΜΑΣΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΣΟΥ. ...;[ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ] ΤΗΝ ΓΛ&ΣΣΑ Τ&Ν ΧΡΙΣΤΙΑΝ&Ν ΠΟΥ ΣΤΗΛΙΤΕΥΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙ.

ΣΤΗΛΙΤΕΥΤΙΚΟΣ Β΄ § 39


[ΤΟ Π&Σ ΣΤΗΛΙΤΕΥΕΙ Η ΓΛ&ΣΣΑ Τ&Ν ΧΡΙΣΤΙΑΝ&Ν ΤΑ Τ&Ν ΕΛΛΗΝ&Ν ΜΑΣ ΤΟ ΛΕΕΙ Ο ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ]:

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ: ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ [Ο ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΝΑΖΙΑΝΖΗΝΟΣ, § 39] ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΙΟ ΔΕΙΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΕΑΡΟΥΣ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ...;Τ&Ν ΟΠΟΙ&Ν Ο ΕΝΑΣ ΑΦΟΥ ΕΒΡΙΣΕ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ Τ&Ν ΘΕ&Ν ΣΟΥ ΚΑΙ ΑΝΕΤΡΕΨΕ ΤΟΝ Β&ΜΟ, ΠΡΟΣΗΧΘΗ ΜΕΝ &Σ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ, ΕΙΣΗΛΘΕ ΔΕ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ &Σ ΝΙΚΗΤΗΣ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΕΧΛΕΥΑΣΕ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΟΥΡΓΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΣΟΥ &Σ ΨΗΦΟΘΗΡΙΚΑ ΚΑΙ ΓΕΛΟΙΑ ΕΞΗΛΘΕ ΜΕ ΠΟΛΛΗ ΠΑΡΡΗΣΙΑ ...;

ΣΤΗΛΙΤΕΥΤΙΚΟΣ Β΄ § 40


[ΣΑΦ&Σ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΥΒΡΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΙΣ Τ&Ν ΕΛΛΗΝΙΚ&Ν ΙΕΡ&Ν ΜΝΗΜΕΙ&Ν. ΓΙ' ΑΥΤΟΝ ΟΜ&Σ ΟΙ ΠΑΘΟΝΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ]:

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ: ΠΟΥ ΔΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ΑΝΘΡ&ΠΟΥΣ [ΕΚΤΟΣ Τ&Ν ΧΡΙΣΤΙΑΝ&Ν], ΠΕΣ ΜΟΥ, ΑΚΟΥΣΕΣ ΟΤΑΝ ΥΒΡΙΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΕΠΑΙΝΟΥΝ ΟΤΑΝ ΒΛΑΣΦΗΜΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝ ...;ΝΑ ΝΙΚΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΘΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΘΡΑΣΥΤΗΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΔΙΚΟΥΝΤΕΣ.
ΣΤΗΛΙΤΕΥΤΙΚΟΣ Α΄ § 124


[ΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΛΟΥΜΕ ΟΜ&Σ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ Τ&Ν ΔΥΟ ΑΛΛ&Ν ΧΡΙΣΤΙΑΝ&Ν ΙΕΡΑΡΧ&Ν ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΛΟΓΟ]:


"ΠΡΟΣΤΑΓΗ ΓΙΑ ΕΣΑΣ: ΝΑ ΜΗ ΔΕΙΛΙΑΖΕΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΙΘΑΝΟΛΟΓΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΤΕΡΟΔΟΞΕΣ ΔΥΣΦΗΜΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΔΥΟ ΞΥΛΑ Ή ΜΑΛΛΟΝ ΔΥΟ ΔΑΥΛΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΧΟΝΤΑΣ ΑΠ&ΛΕΣΕΙ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ ΤΗΝ Ζ&ΝΤΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ΤΗΝ ΙΣΧΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ Φ&ΤΕΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ, ΚΑΠΝΙΖΟΥΝ ΜΑΥΡΙΖΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΣΠΙΛ&ΝΟΝΤΑΣ ΟΠΟΙΟΝ ΤΟΥΣ ΠΙΑΝΕΙ ΦΕΡΝΟΝΤΑΣ ΔΑΚΡΥΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ...; ΘΕ&Ρ& ΚΑΠΝΟ ΤΗΝ ΒΛΑΒΗ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΕΥΔ&ΝΥΜΟ ΓΝ&ΣΗ [Τ&Ν ΕΛΛΗΝ&Ν] Η ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΔΙΟΡΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΑΣ".
ΜΕΓΑΛΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ - "ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΕΙΣ ΤΟΝ ΠΡΟΦΗΤΗΝ ΗΣΑΪΑΝ:
ΠΡΟΟΙΜΙΟΝ", ΚΕΦ. 7.196.3-16.


"ΚΑΙ ΘΑ ΤΙΜ&ΡΗΣΕΙ Ο ΘΕΟΣ ...; ΚΑΙ ΘΑ ΔΙΑΣΚΟΡΠΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΑΥΤΟΥ ...; ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΚ ΔΥΣΜ&Ν ΠΟΥ ΚΑΤΑΒΡΟΧΘΙΖΟΥΝ ΜΕ ΟΡΘΑΝΟΙΧΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΝ ΙΣΡΑΗΛ ...; ΣΤΟΜΑ ΔΕ ΛΕΓΕΙ (ΒΛ. ΗΣΑΪΑΣ Θ΄11) ΤΗΝ ΣΟΦΙΣΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΝ ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΒΟΥΛΕΥΟΜΕΝΟΙ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΠΙΣΤΕΨΕΙ ΜΕ ΑΠΛΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΘΕΟ".
ΜΕΓΑΛΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ - "ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΕΙΣ ΤΟΝ ΠΡΟΦΗΤΗΝ ΗΣΑΪΑΝ:
ΠΡΟΟΙΜΙΟΝ", ΚΕΦ 9.230.8-13.



"ΓΙΑΤΙ ΟΣΟ ΒΑΡΒΑΡΟ ΤΟΥΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ [ΙΟΥΔΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ] ΚΑΙ ΑΠΕΧΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΣΟ ΛΑΜΠΡΟΤΕΡΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ...;ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΑΛΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΣΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ ΕΚΕΙ [Ο ΒΑΡΒΑΡΟΣ - ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ] ΤΡΟΜΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΔΑΙΜΟΝΕΣ ΛΑΜΠΟΝΤΑΣ ΕΝ ΜΕΣ& Τ&Ν ΕΧΘΡ&Ν, ΚΑΤΑΡΓ&ΝΤΑΣ ΤΟ ΣΚΟΤΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ Τ&Ν ΔΑΙΜΟΝ&Ν ...;ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΝ Τ&Ν ΕΛΛΗΝ&Ν ΕΧΟΥΝ ΟΛΑ ΣΒΗΣΤΕΙ ΚΑΙ ΑΦΑΝΙΣΤΕΙ, ΕΝ& ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΛΑΜΠΡΟΤΕΡΑ".
Ι&ΑΝΝΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ - "ΕΙΣ ΤΟΝ Ι&ΑΝΝΗΝ",
PG 59, σελ.31.


"ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ &ΡΑΙΟΥΣ ΠΛΟΚΑΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΡΙΒ&ΝΕΣ, ΑΛΛΑ ΜΕΧΡΙ ΕΚΕΙ ΦΤΑΝΕΙ Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ. ΑΝ ΔΕ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ ΠΙΟ ΒΑΘΙΑ ΑΚΟΜΑ [ΘΑ ΒΡΕΙΣ] ΣΤΑΧΤΗ ΚΑΙ ΣΚΟΝΗ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΥΓΙΕΣ, ΑΛΛΑ ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΤΑΦΟΣ [ΕΙΝΑΙ] Ο ΛΑΡΥΓΓΑΣ ΤΟΥΣ ΓΕΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΑΚΑΘΑΡΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΥΟΝ (ΙΧ&Ρ) ΚΑΙ ΤΑ ΔΟΓΜΑΤΑ ΓΕΜΑΤΑ ΜΕ ΣΚΟΥΛΗΚΙΑ".
Ι&ΑΝΝΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ - "ΕΙΣ ΤΟΝ Ι&ΑΝΝΗΝ",
PG 59, σελ. 370.

[ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΣΗ Τ&Ν ΑΓ(Ρ)Ι&Ν ΠΑΤΕΡ&Ν ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΟΦΙΑ ΣΤΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙ ΑΛΛΗΛΟΣΕΒΑΣΜΟΥ ΔΙΑΒΕΒΑΙ&ΣΕΙΣ ΤΟΥΣ. ΠΑΡΑ ΟΜ&Σ ΤΙΣ ΤΟΣΕΣ ΑΓ(Ρ)ΙΟΠΑΤΕΡΙΚΕΣ ΥΒΡΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Ο ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΕΠΙΔΕΙΚΤΙΚΑ ΑΠΟΡΕΙ ΑΚΟΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟ ΕΔΙΚΤΟ ΚΑΙ ΣΤΗΛΙΤΕΥΕΙ ΤΟΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ, ΠΑΝΤΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ].

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ: ΑΠΟ ΠΟΥ ΣΟΥ ΗΛΘΕ ΑΥΤΟ ΚΕΝΟΤΑΤΕ ΚΑΙ ΑΠΛΗΣΤΟΤΑΤΕ ΟΛ&Ν ΝΑ ΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙ&ΜΑ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ;

ΣΤΗΛΙΤΕΥΤΙΚΟΣ Α΄ § 101

ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ [ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ] : ΑΝ ΜΕΝ ΘΕ&ΡΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΘΕΝΤΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΠΕΞΗΓΟΥΝ [ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ], ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΠΑΡΙΣΤΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΦΗΤΕΣ, ΑΣ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΜΙΜΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΕΥΣΕΒΕΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ. ΕΑΝ ΟΜ&Σ ΘΕ&ΡΟΥΝ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΑΝΗ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ Τ&Ν ΘΕ&Ν, ΑΣ ΠΑΝΕ ΣΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ Τ&Ν ΓΑΛΙΛΑΙ&Ν [ΧΡΙΣΤΙΑΝ&Ν] ΝΑ ΕΠΕΞΗΓΟΥΝ ΤΟΝ ΜΑΤΘΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΟΥΚΑ ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ.

ΟΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΙ, ΤΟΣΟ ΟΙ ΚΛΗΡΙΚΟΙ ΟΣΟ ΚΑΙ ΟΙ ΛΑΪΚΟΙ, ΑΣ ΥΠΟΚΕΙΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΑΥΤΟ. ΔΕΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥ& ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΟΥΤΕ ΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΙΟ &ΦΕΛΙΜΟ ΔΡΟΜΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝ&ΡΙΖΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΠΡΟΣ ΠΟΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΝΑ ΣΤΡΑΦΟΥΝ, ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΒΟ ΜΗΠ&Σ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΘΕΛΗΣΗ ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΗΘΟΥΝ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΑΡΧΑΙΕΣ ΜΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΟΥΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΑΣ ΠΛΕΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΣ ΜΑΣ ΜΕ ΝΟΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΑΤΗΛΗ ("ΚΙΒΔΗΛΗ" ) ΠΑΙΔΕΙΑ - [ΟΣΑ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ Η ΑΛΕΠΟΥ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΚΡΕΜΑΣΤΑΡΙΑ] ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΦΡΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗ ΓΛ&ΣΣΑ.

ΣΤΗΛΙΤΕΥΤΙΚΟΣ Β΄ § 29



ΓΙΑΤΙ Ο ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΕΠΙΖΗΤΕΙ ΜΕ ΤΟΣΟ ΖΗΛΟ ΜΙΑ ...;"ΚΙΒΔΗΛΗ" ΠΑΙΔΕΙΑ; ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΟ ΜΕΝΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ; ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΕΚΔΟΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΟΞΥΜΩΡΟ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΙΒΑΣΕΙ ΤΙΣ ΔΥΟ ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ ΟΨΕΙΣ ΕΝΟΣ ΔΙΛΗΜΜΑΤΟΣ ΜΑΣ ΔΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗΤΡΙΑ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ ΠΟΛΥΜΝΙΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ, ΕΚΔ. ΜΙΕΤ, ΑΘΗΝΑ 2001. :

«ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΛΟΓΗΤΕΣ ΥΠΟΔΕΧΤΗΚΑΝ ΜΕ ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΑΓΚΑΛΕΣ ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΩΝ ΔΑΝΑΩΝ, ΤΟ ΓΛΩΣΣΙΚΟ ΔΗΛΑΔΗ ΙΔΙΩΜΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΔΕΧΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΠΟΥ ΕΝΣΑΡΚΩΝΕ, ΧΩΡΙΣ ΦΥΣΙΚΑ ΝΑ ΥΠΟΨΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΤΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΕΞΕΘΕΤΑΝ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ [ΔΗΛ. ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΠΑΡΕΛΑΜΒΑΝΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ].

ΩΣ ΤΟΤΕ "ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ" ΣΗΜΑΙΝΕ ΕΙΤΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ. ΜΕ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΑΝΟ Ο ΟΡΟΣ ΑΠΟΚΤΑ ΕΝΤΟΝΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΧΡΟΙΑ ΠΟΥ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΛΕΞΗ "ΕΛΛΗΝ" ...; ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΤΟΥ 4ου ΑΙΩΝΑ [ΑΡΧΙΣΕ] ΝΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΕΔΑΦΟΣ Η ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΠΩΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΠΡΟΪΟΝ ΘΕΙΑΣ ΕΜΠΝΕΥΣΕΩΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΙΕΡΗ. ΑΥΤΗ Η ΠΙΣΤΗ ΔΕΝ ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΑΦΗΝΕΙΑ ΑΠΟ Ο,ΤΙ ΣΤΟ ΙΟΥΛΙΑΝΕΙΟ "ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΠΕΡΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ". ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΤΗΝ ΦΡΙΚΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΒΗΛΩΣΗ ΕΚΕΙΝΟΥ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΥΠΑΡΞΗΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ ΦΕΡΝΕΙ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ ΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΗΣ ΔΙΛΗΜΜΑ. ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΑΝ ΤΟΝ ΓΡΗΓΟΡΙΟ ΤΟΝ ΘΕΟΛΟΓΟ [ΝΑΖΙΑΝΖΗΝΟ] ΜΙΣΗΣΑΝ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΑΝΟ.

...;[ΑΛΛΑ ΚΑΙ Ο ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΙΣΑΡΕΙΑΣ] ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΕ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΤΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΑ ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ. "ΚΛΑΣΙΚΟΙ", ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΗΤΑΝ ΟΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΒΛΑΒΕΙΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΒΙΩΣΑΝ ΣΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΠΗΡΕΑΣΑΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΜΙΑΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΕΩΤΕΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ...;

...;Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΛΕΗΛΑΤΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΙΧΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΤΕΦΘΕΙ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ. ΑΛΛΑ ΜΟΝΟΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΑ. ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΚΑΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΘΥΣΙΑΣΘΕΙ ...; Ο ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΠΕΛΕΞΕ
ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ, ΣΥΧΝΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΕΙ, ΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΚΑΘΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ ΠΩΣ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΣΕ ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΕΡΓΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΟΡΘΩΣΕ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΣΕΙ ΜΟΝΟΝ ΑΦΟΥ ΤΑ ΞΑΠΛΩΝΕ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΕΙΑ ΚΛΙΝΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ, ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΣ ΤΑ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΣΕ "ΚΕΙΜΕΝΑ".

ΑΠΟΛΥΜΑΣΜΕΝΟΙ, ΟΙ ΣΟΦΟΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ. ΗΤΑΝ Η
ΕΞΩΘΕΝ ΣΟΦΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΑΪΚΩΝ. ΟΜΩΣ Η ΕΠΙΚΛΑΥΨΗ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΟ ΕΝΔΥΜΑ, ΟΣΟ ΚΑΛΟΦΤΙΑΓΜΕΝΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΔΥΝΑΤΗ. Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΥΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΤΟ 529. ΩΣ ΥΠΟΓΕΙΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΕΠΕΖΗΣΕ ΣΤΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΤΑΛΥΟΤΑΝ ΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ...;

...;ΕΚΕΙΝΟ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ, ΑΝ Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ [ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ] ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΑΜΕΣΑ ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΟΠΩΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΝΟΣ ΦΩΤΙΟΥ ΚΑΙ ΜΙΑΣ ΚΟΜΝΗΝΗΣ, ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΠΑΡΕΜΕΝΕ ΠΑΝΤΟΤΕ ΑΝΟΙΚΤΗ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΔΟΓΜΑΤΟΣ. ΣΕ ΠΕΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΤΟΥ 4ου ΑΙΩΝΑ, ΧΑΡΗ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΗΚΕ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΛΑΣΙΚΩΝ, ΥΠΗΡΞΕ ΠΑΝΤΟΤΕ ΧΩΡΟΣ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΑΝ ΤΟΝ ΨΕΛΛΟ, ΠΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΙΣΕ ΤΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ...

...;ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΑΝΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΔΕΝ ΕΠΑΨΕ ΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΠΑΡΑ ΤΟΝ ΕΤΗΣΙΟ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΟ ΕΞΟΡΚΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ: "ΤΟΙΣ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΙΕΞΙΟΥΣΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΗ ΔΙΑ ΠΑΙΔΕΥΣΙΝ ΜΟΝΟΝ ΤΑΥΤΑ ΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟΙΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΟΞΑΙΣ ΑΥΤΩΝ ΤΑΙΣ ΜΑΤΑΙΑΙΣ ΕΠΟΜΕΝΟΙΣ ΚΑΙ ΩΣ ΑΛΗΘΕΣΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΣΙ, ΚΑΙ ΟΥΤΩΣ ΑΥΤΑΙΣ ΩΣ ΤΟ ΒΕΒΑΙΟΝ ΕΧΟΥΣΑΙΣ ΕΓΚΕΙΜΕΝΟΙΣ, ΩΣΤΕ ΚΑΙ ΕΤΕΡΟΥΣ ΠΟΤΕ ΜΕΝ ΛΑΘΡΑ, ΠΟΤΕ ΔΕ ΦΑΝΕΡΩΣ ΕΝΑΓΕΙΝ ΑΥΤΑΙΣ ΚΑΙ ΔΙΔΑΣΚΕΙΝ ΑΝΕΝΔΟΙΑΣΤΩΣ, ΑΝΑΘΕΜΑ!"».


- ΕΛΛΗΝ


 

Διαβάστε περισσότερα: https://www.kar.org.gr/2017/05/21/agrii-ke-dolofoni-otan-piso-apo-ta-ikonismata-kryvonte-kata-syrroin-egklimaties/

Διαβάστε περισσότερα: https://www.kar.org.gr/2017/05/21/agrii-ke-dolofoni-otan-piso-apo-ta-ikonismata-kryvonte-kata-syrroin-egklimaties/