Σ΄αυτό το ιστολόγιο θα διαβάσετε εκτός των άλλων και την ιστορία του χωριού Αραχναίο που βρίσκεται στο Νομό Αργολίδας.



Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV ΤΟ ΧΕΛΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

                           24. Κώστας Χελιώτης - Τσαπάρας
Οι Χελιώτες έκαναν ζωντανή την παρουσία τους κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και ανέδειξαν τολμηρούς πολεμιστές που εναντιώθηκαν στον Τούρκο κατακτητή, αψηφώντας και το θάνατο ακόμα.


Από τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε έπειτα από έρευνες στην Εθνική Βιβλιοθήκη στην Αθήνα, παρουσιάζουμε παρακάτω αρκετούς Χελιώτες που έδρασαν στην προεπαναστατική περίοδο εναντίον των Τούρκων.

Κώστας Χελιώτης Από το 1640 έδρασαν στην Κορινθία διάφοροι Κλεφταρματολοί, μεταξύ των οποίων και ο Κλεφτοκαπετάνιος Κώστας Χελιώτης από το Χέλι Κορινθίας. "Άνδρας ατρόμητος και πολεμικώτατος Αρματολός, διαπράξας ουχί ολίγας σφαγάς και καταστροφάς στους Τούρκους".

Από δε το έτος 1643 μέχρι και το 1650 εχρημάτισε σαν περιώνυμος Αρματολός σε όλη την Πελοπόννησο μαζί με τον Μήτρο Βαρυμπομπιώτη από την Τριφυλία και τον Πέτρο Πετρογιαννάκη από τον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας. Ο Κώστας Χελιώτης εκτός από την δράση του σαν Κλεφτοκαπετάνιος στην Κορινθία, διέπρεψε και στους πολέμους που έκανε ο Μοροζίνης εναντίον των Τούρκων μέχρι το 1690, στο Ναύπλιο, στην Κόρινθο και στην Αττική, πολεμώντας παρά το πλευρό του. Είναι άγνωστο ποιο ήταν το τέλος του Κώστα Χελιώτη.

ΣΤΟ σημείο αυτό οφείλουμε να κάνουμε μια διευκρίνηση για ένα θέμα που πολύ συχνά θα το συναντήσουμε παρακάτω. Το Χέλι θα αναφέρεται πολλές φορές σαν Χέλι Κορινθίας και υπάρχει διπλή δικαιολογία γι' αυτό.

Πρώτον ότι το Χέλι βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα των Νομών Αργολίδας και Κορινθίας που είναι η βουνοκορυφή της Τραπέζωνας και ότι την εποχή εκείνη υπήρχε ευκολότερη πρόσβαση από ατραπούς προς την Κορινθία και όχι προς την Αργολίδα.

Δεύτερον το έχουμε ήδη αναφέρει σε προηγούμενο Κεφάλαιο, το επαναλαμβάνουμε ακόμη μία φορά ότι το Χέλι περιλαμβάνετε επ

65

Ενετοκρατίας στο Καντόνι της Κορινθίας μαζί με το Αγγελόκαστρο και την Επίδαυρο). Δεν είναι λοιπόν διαφορετικά το Χέλι Αργολίδας και το χέλι Κορινθίας είναι ένα και το αυτό πάντα χωριό το σημερινό Αραχναίο Αλλος Κλεφτ αρματολός της εποχής εκείνης υπήρξε και ο Τσαπάρας που πολύ λίγα μας είναι γνωστά γι' αυτόν. Κατάγετε και αυτός Χέλι Αργολίδας και συνεργάστηκε στενά με τον Αρχικλέφτη του τον Καπετάν Ζαχαρία. Περισσότερες λεπτομέρειες για τη δράση του δεν είναι γνωστές. Αγνωστο είναι επίσης και το τέλος αυτού.