Σ΄αυτό το ιστολόγιο θα διαβάσετε εκτός των άλλων και την ιστορία του χωριού Αραχναίο που βρίσκεται στο Νομό Αργολίδας.



Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

38. Συνέχεια της πολιορκίας Ναυπλίου

Στις 18 Ιουνίου 1822 οι πολιορκημένοι στο Ναύπλιο Τούρκοι μετά απo διαβουλεύσεις αναγκάσθηκαν να δεχθούν να παραδώσουν το Ναύπλιο αφού πέτυχαν γι αυτούς ευνοϊκούς όρους, να τους δοθούν 13 πλοία και τα απαραίτητα τρόφιμα για να τους μεταφέρουν στη Μικρά Ασία.


Στις 10 Ιουλίου όμως και ενώ δεν είχε πραγματοποιηθεί ακόμα Η παράδοση, έφθασε στο Ναύπλιο ο Δράμαλης με πολυάριθμο στρατό οπότε οι Τούρκοι ενθαρρύνθηκαν και ματαίωσαν την οριστική παράδοση του Ναυπλίου. Έθεσαν υπό περιορισμό τα μέλη της Ελληνικής Επιτροπής που είχαν ορισθεί για την παραλαβή του Ναυπλίου,τον Επίσκοπο Βρεσθένης Θεοδώρητο, τον Ιωάννη Βαρβάτη, τον Πολύχρονη Τζανέτο τον Λάμπρο Αλεξάνδρου και τον Βασίλειο Χριστόπουλο. Ο Δράμαλης στρατοπέδευσε στη θέση Γλυκεία.

Η θέα τόσο μεγάλου αριθμού στρατιωτών του Δράμαλη προκάλεσε στους Έλληνες κατοίκους πανικό και σχεδόν γυμνοί και ανυπόδητοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και τράπηκαν προς το Χέλι και την Επίδαυρο, για να διασώσουν τουλάχιστον τις γυναίκες τους και τα παιδιά τους. Οι στρατιώτες δε που πολιορκούσαν το Ναύπλιο άλλοι μεν κατέφυγαν προς το Χέλι μαζί με τα γυναικόπαιδα και άλλοι πήγαν στους Μύλους έξω από το Αργός και ενώθηκαν με τον υπόλοιπο Ελληνικό Στρατό. Μαζί με αυτούς που ενώθηκαν με τον Ελληνικό Στρατό ήταν και ο καπετάν Γεωργάκηζ Χελιώτης με όλους του Χελιώτες που είχε μαζί του.