Σ΄αυτό το ιστολόγιο θα διαβάσετε εκτός των άλλων και την ιστορία του χωριού Αραχναίο που βρίσκεται στο Νομό Αργολίδας.



Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

36. Η Μάχη στην Αγία Μαρίνα και Στυλίδα

Την άνοιξη του 1822 Τουρκικές δυνάμεις υπό τον Μαχμούτ Πασά Δράμαλη είχαν συγκεντρωθεί στην Υπάτη. Σε σύσκεψη που έγινε στον Μπράλο από τους οπλαρχηγούς Ανδριώτη, Νικηταρά, Υψηλάντη κ.α. αποφασίστηκε ένα σώμα Ελλήνων από 500 άνδρες να κτυπήσει τους Τούρκους που βρίσκονταν στη Στυλίδα.


Την επιχείρηση της Στυλίδας ανέλαβε ο Ανδρούτσος με τους Διοβουνιώτη, Νικηταρά και Υψηλάντη. Στις δυνάμεις του Νικηταρά συμμετείχε και ο Καπετάν Γεωργάκης Χελιώτης με πολλούς Χελιώτες. Την 1ην Απριλίου 1822 οι Ελληνικές δυνάμεις συγκρούστηκαν με τους Τούρκους στην Αγία Μαρίνα και η πρώτη αυτή σύγκρουση υπήρξε νικηφόρα για τους Έλληνες. Την επόμενη όμως ημέρα κατέφθασαν στη Στυλίδα αρκετές χιλιάδες Τούρκικου Στρατού, δεν βρήκε όμως τους Έλληνες εκεί γιατί είχαν διαφύγει προς Αγία Μαρίνα και αμέσως κατευθύνθηκαν προς τα εκεί

Τα Ελληνικά Στρατιωτικά τμήματα από 4.000 συνολικά άνδρες καθήλωσαν στην Αγία Μαρίνα 18.000 Τούρκους που διέθεταν και Κανόνια, για δύο εβδομάδες . Ο Ανδρούτσος όμως είδε τελικά πως ο Αγώνας εκεί ήταν μάταιος και αμέσως επιβίβασε το στρατό του σε πλοία και έφυγε.