Σ΄αυτό το ιστολόγιο θα διαβάσετε εκτός των άλλων και την ιστορία του χωριού Αραχναίο που βρίσκεται στο Νομό Αργολίδας.



Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

29. Γεώργιος Λύκος ή Χελιώτης

73
Ο Γεώργιος Λύκος ή Χελιώτης κατάγεται και αυτός από το Χέλι Αργολίδας και αναφέρεται στην προεπαναστατική περίοδο σαν ονομαστός με πλούσια δράση. Ο σύγχρονος του Κλεφταρματολός Α. Γρηγοριάόης από Μεσσηνία στα γραπτά του κείμενα αναφέρει τα παρακάτω στα οποία γίνεται αναφορά στο όνομα του Γεωργίου Λύκου Χελιώτη.
"Τον Φεβρουάριο του 1805 οι Κλέφτες και Αρματολοί της Πελοποννήσου καταδιώχθηκαν από τον Μώρα-Βαλήν της Τριπολιτζάς, Βελή Πασά (γιο του Αλή Πασά των Ιωαννίνων) και υπέστησαν δεινό πλήγμα όπου αρκετοί εφονεύθησαν και άλλοι εζωγρήθησαν. Εξ όλων των Αρματολών και των Κλεφτών εκείνης της εποχής εσώθησαν οι παρακάτω, οι οποίοι κατέφυγαν στη Λακωνία και από το Γύθειο στις 18 Μαρτίου 1805 κατέφυγαν στα Κύθηρα όπου υπηρέτησαν ως μισθοφόροι των Ρώσων και βραδύτερον πήγαν στα Εφτάνησα όπου παρέμειναν μέχρι που κηρύχθηκε η Επανάστασις του 1821,οπότε επέστρεψαν στις Πατρίδες τους και όλοι διέπρεψαν σαν οπλαρχηγοί των Αγωνιστών του 1821 : Κολοκοτρώνης Θεόδωρος, Κολοκοτρώνης Μάρκος, Κολοκοτρώνης Αντώνιος, Κολοκοτρώνης Αποστόλης, Κολοκοτρώνης Δασκούλιας, Νικηταράς, Κεφάλας, Μέλιος Κωνσταντίνος, Μέλιος Ιωάννης, Μητροπέτροβας, Σιώρης, Πετιμεζάς Νικόλαος, Πετιμεζάς Βασίλειος, Αναγνωσταράς, Ντούφας, Γκρίτζαλης, Σαμωρής Αναγνώστης, Αθανασούλας, Τζαμαλούκας, Κινίας, Ντάνας, Ντάρας Αντώνιος, Γυφτάκης, Λύκος ή Χελιώτης Γεώργιος, Μαοΰρας Κωνσταντίνος, Δαγρές Αθανάσιος, Καλαμπάκης Ιωάννης, Πιπηχαίοι, Μποπυντουραίοι, κ.λ.π."

Ο Γεώργιος Λύκος ή Χελιώτης αργότερα στην Επανάσταση του 1821 αναδείχθηκε ένας από τους πιο γενναίους οπλαρχηγούς του Αγώνα υπό τας αμέσους διαταγάς του Γενικού Αρχηγού Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, σαν Καπετάν Γεωργάκης Χελιώτης, έτσι αναφέρεται στα Ιστορικά κείμενα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Λεπτομερέστερα η δράση του Καπετάν Γεωργάκη Χελιώτη στον Αγώνα του 1821 θα μας απασχολήσει στο αμέσως επόμενο κεφάλαιο.