Σ΄αυτό το ιστολόγιο θα διαβάσετε εκτός των άλλων και την ιστορία του χωριού Αραχναίο που βρίσκεται στο Νομό Αργολίδας.



Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

11. Η Περιοχή γύρω από το Χωριό

Το χέλι δεν έχει οπτική επαφή με κανένα άλλο χωριό του Νομού μας.


Σε οποιαδήποτε κατεύθυνση και αν κοιτάξει κανείς μέσα από το χωριό παντού βλέπει τις βουνοκορυφές του Αραχναίου. Ένα μόνο μικρό άνοιγμα υπάρχει προς την δύση που κάνει ορατές τις βουνοκορυφές του Αρτεμισίου και του Παρθενίου.

Στα βόρεια του χωριού υψώνεται η Μπρίνια είναι η νότια πλευρά της Τραπεζώνας. Παλαιότερα στη Μπρίνια έβλεπες μόνο πέτρες και τίποτα άλλο. Εδώ και εξήντα όμως χρόνια ένα κομμάτι της Μπρίνιας κοντά στο χωριό, φυτεύτηκε με πεύκα και κυπαρίσσια και το γεγονός αυτό άλλαξε την όψη της Μπρίνιας. Βλέπεις τώρα επάνω από το χωριό ένα αλσύλλιο, ενώ ψηλότερα ακόμα και μέχρι την Τραπέζωνα έχουν αναπτυχθεί τα πουρνάρια λόγω του περιορισμού της γιδοβοσκής με απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου του Αραχναίου και έτσι η γκρίζα όψη που είχε παλαιά, τώρα μεταβάλλεται σιγά-σιγά σε πράσινη. Η ανάπτυξη όμως της βλάστησης εδώ είναι βραδεία επειδή το έδαφος είναι πετρώδες και κυριολεκτικά άγονο.

Νότια του χωριού περνάει το ρέμα που έρχεται από τα φράκια και ενώνεται με ένα δεύτερο ρέμα που έρχεται από τον ΑΡΝΑ και στη συνέχεια Κατευθύνεται προς τον Αμαριανό όπως έχει ήδη περιγραφεί σε άλλο κεφάλαιο.

Από το χωριό μέχρι το ρέμα εκτείνεται μια καλλιεργήσιμη έκταση(τα γιούρτια ) που είναι και τα πιο γόνιμα χωράφια του χωριού και στην έκταση αυτή βρίσκονται διάσπαρτα όλα τα πηγάδια που υπάρχουν στο χωριό,

34

ιδιωτικά και Κοινοτικά, εκτός από ελάχιστα που υπάρχουν και μέσα στο χωριό.

Μετά το ρέμα νοτιότερα υπάρχει άλλη καλλιεργήσιμη έκταση που φθάνει μέχρι τις υπώρειες της βουνοκορυφής Σιούρι και ονομάζεται Κοκκινιά. Και η έκταση αυτή αποτελείται από χωράφια γόνιμα που καλλιεργούνται ακόμα συστηματικά όπως και τα Γιούρτια, κυρίως με καπνά, αλλά και δημητριακά και όσπρια. Επίπεδες καλλιεργήσιμες εκτάσεις υπάρχουν σε διαφορετικές τοποθεσίες σε διαφορετικό υψόμετρο και σε διαφορετικές αποστάσεις από το χωριό. Σε όλες τις βουνοπλαγιές του Αραχναίου υπάρχουν πεζούλες που όμως η καλλιέργεια τους έχει σταματήσει για λόγους που σε άλλο κεφάλαιο έχουν αναφερθεί.

Η μεγαλύτερη έκταση του οροπεδίου του Αραχναίου είναι κατάφυτη από θάμνους, κυρίως πουρνάρια, σφάκες, κ.λ.π. αλλά προ παντός όλη η έκταση είναι διάσπαρτη από πέτρες ασβεστολιθικές, μικρές, μεγάλες και βράχια. Δέντρα μεγάλα υπάρχουν μεμονωμένα μόνο μέσα στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις που είναι κυρίως πουρνάρια, γκοριτσιές κ.λ.π.

Συστάδες δένδρων που να αποτελούν σήμερα δάσος υπάρχουν μόνο σε ορισμένες χαράδρες του οροπεδίου του Αραχναίου, που είναι ιδιωτικές εκτάσεις και για το λόγο αυτό έχει διαφυλαχθεί το δάσος. Μέσα στο χωριό υπάρχουν αρκετά δέντρα ήμερα που την πρώτη θέση κατέχει η αμυγδαλιά έπειτα η συκιά και μετά η μουριά. Ολόκληρη η περιοχή στερείται οποροφόρων δέντρων και αυτό οφείλεται στην παντελή έλλειψη του νερού.